Blog

Wat je kunt leren van Ali B. en Stef Bos

Ken je zo’n moment? Dat alles samenvalt? Dat je iemand spreekt, of iets op de radio hoort dat precies samenvat wat jij bedoelt te zeggen? Dat je de woorden aangereikt krijgt die passen bij de gedachten die je hebt en waar je echt in gelooft?

Vandaag was zo’n dag voor mij. In de ochtend sprak ik één van mijn klanten. Een zelfstandig onderneemster die erg met marketing bezig is en de afgelopen zes maanden een programma heeft gevolgd bij een marketingcoach.
Ze vertelde me wat ze allemaal geleerd had, en ik was daar erg van onder de indruk. De andere kant van het verhaal vertelde ze mij ook. Ze had het gevoel in een kramp te zitten, omdat ze van alles moet. Want, ze had geleerd om online programma’s in de markt zetten, webinars te organiseren en alleen dingen naar buiten brengen die passen in haar bedrijf.


Als je je passie negeert, word je minder herkenbaar


Nadat we wat hadden doorgepraat, besefte ze ineens dat ze zichzelf was kwijtgeraakt. Ze was zo druk bezig met alles dat ze geleerd had, dat ze de kern van wie ze was aan het negeren was. 

Ze was zo druk bezig met haar bedrijf dat ze haar échte ik negeerde. Daar waar ze passie voor had, dat wat ze heel graag de wereld in wilde brengen, dat deed ze niet meer. En daardoor werd ze minder herkenbaar voor haar klanten.

Begrijp me goed, ik ben zeker niet tegen online programma’s en webinars. Ik volg ze zelf ook en in mijn 3 maanden programma geef ik ook een webinar. Ook vind ik marketing geen vies woord.

Ik zie echter te veel ondernemers dingen doen omdat ze denken dat het nu eenmaal zo hoort of omdat ze het andere succesvolle ondernemers zien doen. En sommigen raken zichzelf daarbij kwijt.


Ali B. en Stef Bos


Diezelfde dag keek ik het programma terug “Ali B en de muziekkaravaan”. Een programma waar Ali een muzikant ontmoet in Marokko. Het doel van elke aflevering is dat hij, samen met deze muzikant, een lied opneemt. Deze keer was de gast Stef Bos.

Er ontstond een mooi gesprek tussen Ali en Stef. Stef vertelde dat hij het jammer vindt dat artiesten in Nederland zo vaak geneigd zijn om Amerika te imiteren. „Natuurlijk” zegt hij, “inspiratie ergens vandaan halen is heel goed, maar je moet ook jezelf meenemen. Dan wordt het uniek.”

Verder vertelt Stef dat hij erin gelooft dat je herkent wordt als je echt bent. „Daar liggen zoveel kansen”, zegt hij. “Dus: kijk in de spiegel.”

En dat is dezelfde uitdaging die ik ondernemers voorhoudt. Natuurlijk kun je je laten inspireren door wat andere (succesvolle) ondernemers doen. Heel goed om te doen zelfs. Maar neem ook jezelf mee. Kijk in de spiegel. Wie ben je? Waar ligt jouw passie? Jouw klanten herkennen jou als je echt bent. En als je weet wie je bent, en wat je onderscheid, laat jezelf dan zien!

Doe zoals Stef Bos. Hij schrijft geen liedjes waar hij niet achter kan staan, ook al werd dat van hem verwacht na het grote succes van zijn eerste hit „Pappa”. Hij schrijft liedjes waar hij zichzelf volledig in kwijt kan. En daar is publiek voor. Veel publiek.
Ik geloof erin dat als jij dichtbij jezelf blijft, er ook voor jou publiek is. Oftewel: dat er klanten zijn.


Je weet niet half hoe mooi je bent.
Laat je zien!


In het liedje dat Ali en Stef B. opnemen komt dit prachtig aan de orde. Daarom wil ik het je graag laten horen. Het is geschreven als een ode aan Nederland. Maar aan het eind van de aflevering zegt Stef: “Ik realiseerde me ineens dat dit liedje ook voor mijzelf is.”
Ik wil je vragen om ernaar te luisteren  alsof het speciaal voor jou is geschreven. Een aantal regels uit de tekst deel ik graag hier al met je:

  • Je weet niet half hoe mooi je bent
  • Je weet niet half hoe ver je bent van jezelf
  • Als je weet wie je bent, zul je lopen met flair
  • Je verhalen zullen stralen
  • Er is er maar één zoals jij
  • Laat je zien!

Weet jij wel hoe mooi je bent? Weet jij wat jou zo uniek maakt? Of weet je het wel ongeveer, maar vind je het moeilijk daar woorden aan te geven? Kom dan meedoen aan mijn programma “Laat jezelf zien!”. Hierin leer je de kern van je bedrijf kennen en kun je dat zonder enige moeite laten zien aan de buitenwereld. Op de manier die bij jou past.

Start de video “Kom Op!” van Ali B. en Stef Bos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.