Blog

Waarom een bekende spreker uitnodigen op je evenement geen garantie is voor succes

Er zijn er veel. Bureaus waar je een spreker kunt inhuren. Bekende sprekers ook. Want wie wil dat nou niet? Een bekende spreker op je evenement. Dat zorgt in elk geval voor voldoende aanmeldingen. En, zeg nou eerlijk, als je met Humberto Tan op het podium staat, dan moet het toch goed gaan? Dan heb je in elk geval de aandacht.

Mijn ervaring

Ik kan me nog goed herinneren dat ik eens te gast was op een evenement. (eigenlijk heette het een congres) Ik had een klus bij een project dat ging over Leren en Werken. Er werd een groot congres georganiseerd en ik was één van de vele gasten.

Voor mij superleuk, want buiten dat ik inhoudelijk hier veel op kon steken, kijk en luister ik graag naar sprekers. Beroepsdeformatie zullen we maar zeggen.

Het evenement duurde een dag en er waren verschillende sprekers. Ik kon dus mijn lol op.

Eén van die sprekers was Annemarie van Gaal. Ja, die van de TV. Ze heeft denk ik een half uur gesproken. Ze had een prachtig verhaal. Ze vertelde hoe ze in Rusland verschillende tijdschriften lanceerde en daar een groot succes van maakte. Over haar struggle en haar doorzettingsvermogen. Heel inspirerend.

De valkuil van een bekende spreker

Haar verhaal kan ik me nog levend herinneren. Maar van de rest van de dag helemaal niets. Niets! En niet alleen nu niet, destijds ook al niet. Ik schaam me er bijna voor, maar ik weet niet eens meer wie er verder ook heeft gesproken. En over welke onderwerpen het ging.
Hoe komt dit nu? (Ik, die zo graag luister naar sprekers! ) Wat ging hier mis?

Het verhaal van Van Gaal was prachtig. Maar het leek een op zichzelf staand verhaal. Wat haar verhaal verbond met de rest van de dag weet ik eigenlijk niet.

En dat is ontzettend jammer, want ongetwijfeld heeft de organisator de bedoeling gehad dat we allemaal een stuk meer wisten over Leren en Werken. En dat dit effect zou hebben op de regio’s waarin dit groots werd uitgerold, zodat dit project een groot succes werd.

Wat is nu de moraal van dit verhaal?

Een bekende spreker uitnodigen straalt kwaliteit uit -en in het meest positieve geval is dat ook zo-. Maar als er geen verbinding is tussen zijn/haar verhaal en jouw kernboodschap, dan is het zonde van je investering.
Bedenk eens voor jezelf: wil je dat mensen de bekende spreker onthouden? Of wil jij herinnerd worden om jóuw boodschap?

Is een bekende spreker altijd een slecht idee?

Bedenk van tevoren goed: Wat is de doelstelling van mijn evenement?

Als je dat scherp hebt kun je best een bekende spreker uitnodigen, Maar elke spreker op jouw evenement zal voor de verbinding moeten gaan met jouw boodschap, jouw publiek en jouw doelstelling.
Dan ontstaan er allerlei prachtige verbanden en ontstaat er een samenhangend evenement. Geen bekende spreker als hoogtepunt van de dag, maar een spreker als onderdeel van een dag die in alles jouw boodschap ondersteunt. 

Ontmoeten en verbinden

En dat is waar ik je mee kan helpen. In alles wat ik doe is ontmoeting en verbinding de kern. Tijdens jouw evenement zorg ik voor de verbinding tussen jou en je publiek. Zorg ik voor verbinding tussen eventuele sprekers. Want ik geloof er in dat op een evenement of tijdens een presentatie er pas iets ontstaat als er verbinding is tussen de boodschap, de organisator, de spreker(s) en het publiek.

Pas als die verbinding ontstaat, schittert jouw boodschap en schitter jij ook. En dat werkt zoveel beter dan een topspreker die afleidt van de boodschap. 
Wil je echte impact met je evenement, door verbinding en mooie ontmoetingen? Of wil je gewoon eens sparren over hoe jij je evenement onvergetelijk kunt maken? Neem dan gerust contact met me op, of lees hier hoe ik anderen hiermee heb geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.