Blog

Over sprekers, voetballers en zwervers

Het is alweer een tijdje geleden, maar ik moest er weer aan denken afgelopen week toen de beladen voetbalwedstrijd Real Madrid tegen Barcelona gepeeld ging worden.
Als je niets met voetbal hebt, toch doorlezen! 🙂

Al langere tijd gaat op het internet een filmpje rond waarin Christiano Ronaldo, de bekende spits van Real Madrid, verkleed als zwerver op een plein in Madrid zijn voetbalkunsten laat zien.
En of je nu van voetbal houdt of niet, of je er nu verstand van hebt of niet, dat doet er niet toe. Neem maar van mij aan dat de “moves” die hij laat zien op dat plein erg bijzonder zijn.

Zóveel kwaliteit en toch niet gezien

Iedereen loopt hem voorbij. Niemand kijkt naar hem of heeft aandacht voor hem. Hij wordt helemaal niet gezien. Hij haalt alles uit de kast, maar ook dat helpt niet. Heel af en toe is er iemand die een balletje terugtrapt, maar dat is het dan ook.

Totdat… er een jongetje tevoorschijn komt die met hem gaat meevoetballen. Ronaldo besluit op de bal zijn handtekening te zetten en onthult wie hij werkelijk is. Hij ontdoet zich van zijn vermomming. Het gezicht van het jongetje is prachtig. Ineens beseft hij met wie hij net een potje heeft staan voetballen.

In het publiek horen we geluiden van herkenning. Massa’s mensen willen een glimp van Ronaldo opvangen. Dit is geen zwerver, dit is Christiano Ronaldo. Iedereen loopt achter hem aan en zou het liefst willen dat hij nog één keer wat van zijn fabuleuze trucs laat zien.

Ik kan het niet helpen dat ik me afvraag hoe dat nou is geweest voor Ronaldo. Hoe was het voor hem om niet gezien te worden? Alleen vanwege het feit dat hij vermomd was. Zijn voetbalkwaliteiten waren er niet minder om. Ik weet het natuurlijk niet zeker, maar ik verwacht niet dat hij daar lang bij stil heeft gestaan.

Toch heb ík er wel aan gedacht. Hoe kan het nu dat die zwerver met buitengewone voetbalkwaliteiten geen applaus krijgt? Dat hij niet gezien wordt? Door de meesten genegeerd zelfs. Hij deed iets buitengewoons, maar niemand zag het. (of wilde het zien?)

Alleen zichtbaar als je bekend bent?

Volgens mij is het zo ook met spreken en verhalen vertellen. We zien op internet vaak video’s van grote podia met mensen die op één of andere manier bekendheid hebben. Zij worden uitgenodigd om hun verhaal te komen vertellen. Ikzelf kijk ze ook regelmatig.
Vaak prachtige, inspirerende verhalen.

Omdat ik erin geloof dat iedereen een verhaal te vertellen heeft, heb ik het verlangen om juist die mensen die niet bekend zijn, die niet uitgenodigd worden om te spreken, om juist hen een gezicht te geven.

Het is zoals met die zwerver. Hij kan gigantisch goed voetballen, net zo goed als Ronaldo, maar hij wordt door de wereld niet gezien. Waarom niet?

Misschien omdat we nu eenmaal niet verwachten van een zwerver dat hij zo’n enorm talent heeft. Misschien omdat we weinig oog hebben voor bepaalde mensen in de maatschappij. Misschien ook wel omdat we geleerd hebben vooral te kijken naar succesvolle, bekende mensen.

Hoe zit het met jou?

Ben jij of ken jij iemand die zich soms zoals die zwerver voelt? Jij weet dat er een verhaal in je schuilt, alleen heb je het gevoel dat niemand het hoort? Bel of mail me dan. Wellicht kan ik je helpen jouw verhaal te vertellen.

Of, ben jij iemand die je nek uitsteekt voor een bepaalde doelgroep in de maatschappij waarvan je weet dat zij te weinig gezien worden? Het kan bijvoorbeeld gaan om ouderen, of werkzoekenden, of asielzoekers, of zieken, of ouders van gedetineerden, of inderdaad misschien wel zwervers.

Zou je graag willen dat deze doelgroep een gezicht krijgt?

Omdat jij je inzet voor ze en wel waarde in hen ziet? Neem dan gerust contact op, dan kunnen we bekijken of en hoe ik je daarmee kan helpen. Zodat de wereld ziet dat onder het etiket dat deze doelgroep opgeplakt heeft gekregen er heel bijzondere mensen te zien zijn.

 

 

Wil je het filmpje van Ronaldo zien? Hier kan dat:

Comments are closed