Blog

Met de billen bloot!

Naakt presenteren

Een aantal jaren geleden sprak ik op een congres over “Naakt Presenteren”. Daar kwamen behoorlijk wat mensen op af, die misschien wel wat teleurgesteld waren omdat ik toch echt mijn kleding aanhield. Waar het om ging bij die presentatie was dat we tijdens presentaties zo de neiging hebben om onszelf weg te stoppen achter onze notities, PowerPoint presentaties, vakjargon en wat al niet meer. De boodschap van die dag was: durf jij de keuze te maken om naakt (dus: helemaal als je zelf, transparant en passioneel) te presenteren? Als je durft om naakt te presenteren, zul je mensen echt inspireren en zullen ze bereid zijn naar je te luisteren.

Klanten kopen jou

Er is een heel belangrijke overeenkomst met ondernemen. Klanten kopen van jou, als je ze geïnspireerd hebt. Als ze je vertrouwen, als ze aantrekkingskracht hebben gevoeld. Als ze fan van je zijn. Maar dat betekent wel dat je bereid bent om jezelf te laten zien. Dat betekent dat je:

  • meer laat zien dan de producten en de diensten die klanten bij jou kunnen kopen.
  • meer laat zien dan de kennis en de vaardigheden die je hebt.

In de praktijk

Voor mijn nieuwe website was ik op zoek naar een fotograaf. Ik had hier en daar al wat op internet gezocht, maar echt heel hard zoeken had ik nog niet gedaan. Ik vond het moeilijk een keus te maken, want fotograferen konden ze allemaal wel. Op een evenement waar ik sprak, was een fotograaf. We spraken elkaar na het evenement en dat was een leuk gesprek. Ze vertelde me niet over de technische aspecten van het fotograferen. Ze vertelde me waarom ze ooit fotograaf was geworden, over haar passie voor haar bedrijf en we hadden een mooie, persoonlijke ontmoeting. Ik zag lichtjes in haar ogen en toen gebeurde het. Ik werd ter plekke fan. En ja, ze heeft de foto’s voor mijn website gemaakt, dus ik ben daarna ook klant geworden. Zijn die foto’s nu zoveel beter dan die van haar concurrenten? Ik durf het je niet precies te zeggen. Maar wat ik wel weet, is dat ik graag met haar werk.

Met de billen bloot!

De basis van ondernemen is dat je jezelf laat zien. Je kunt als ondernemer niet in de spotlight staan en tegelijkertijd als mens onzichtbaar blijven. Want jouw klanten gaan pas bij jou kopen als ze je kennen en vertrouwen. En dat betekent dus met de billen bloot! Als je dat doet, zul je klanten inspireren en zijn ze veel eerder bereid klant van jou te worden.

Hoe doe je dat?

Een eerste stap is over jezelf en je bedrijf nadenken met behulp van onderstaande twee vragen:

  • bedenk: “waarom doe ik wat ik doe?”  Schrijf vooral alles op wat er in je opkomt.
  • bedenk: “waar krijg ik lichtjes van in mijn ogen?” Ofwel: “Waar gaat mijn hart sneller van kloppen als ik aan mijn werk denk?”

De reden dat ik doe wat ik doe, is dat ik mensen graag het woord geef. Ik help ze als het ware aan podium. Want iedereen is het waard gezien te worden. En, als we elkaar meer gaan zien, zullen mensen zich geliefd weten. Wil je daar meer over lezen? Lees dan mijn persoonlijke verhaal. Laat je mij in een reactie ook weten waarom jij doet wat je doet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.