Blog

Leren van een aap. Kan dat echt?

Het is 13 augustus en rond de 28 graden. En ik zit midden op de dag voor de TV om via uitzending gemist ademloos te kijken naar een documentaire die NPO 2 gisteren uitzond. Project NIM. 

Voor diegene die niet weet waar ik het over heb: Project NIM was een project in de jaren zeventig, waarbij een baby chimpansee (NIM) in een gezin werd geplaatst. Het doel van dit experiment was om aan te tonen dat mens en chimpansee prima met elkaar zouden kunnen communiceren.

De stem van een chimpansee is niet geschikt om te leren praten, dus zou men NIM gebarentaal leren. NIM leerde inderdaad een (groot) aantal woorden. Hij kon aangeven dat hij een banaan wilde, als hij wilde spelen, als hij naar het toilet moest. Echt heel bijzonder om te zien.

Wat me zeer verbaasde was dat de begeleiders van NIM hem als mens benaderden en behandelden. Uiteindelijk is dat niet goed gegaan. NIM was namelijk in de eerste plaats chimpansee. Dus ging hij zich ook gedragen als een chimpansee. Hij beet de mensen om zich heen, vertoonde agressief gedrag en was uiteindelijk niet meer te handhaven. Na dit gezin heeft hij nog vele begeleiders gehad en hij heeft nog veel meer woorden bijgeleerd. Toch was het niet mogelijk om hem als volledig mens te laten leven. Hij werd gevaarlijker voor zijn verzorgers en moest uiteindelijk na veel omzwervingen in een opvangplek voor chimpansees zijn leven slijten.

Ik was zo gefascineerd door dit verhaal (en door de schattige opnames van NIM) dat ik bleef kijken. Toen ik daarna de was aan het ophangen was, bedacht ik me dat als het gaat om Zichtbaar Zijn en Spreken Voor Een Groep, dat we wel een en ander van dit project kunnen leren.

Vaardigheden en technieken zijn niet genoeg

Soms wordt mij gevraagd of ik een soort NIM project kan doen. Ik zal mezelf nader verklaren. Een tijdje geleden nog zei iemand tegen mij: “Ik zou graag wat meer zichtbaar zijn. Kun jij me een keer wat tips geven?” Deze vraag komt ook vaak als het gaat om “Spreken voor een groep”.

En weet je: het antwoord is: natuurlijk kan ik je tips geven. En kan ik je vaardigheden aanleren. Ik doe dat graag zelfs. Want vaardigheden en technieken voor spreken voor een groep zijn superbelangrijk. Maar niet genoeg! Belangrijk is het om de technieken te gebruiken op een manier die bij jou past. Om maar één voorbeeld te noemen: voor een introvert passen sommige technieken beter dan voor een extravert.

En, wat ik je echt zou gunnen is dat je spreekt voor een groep, op een manier waarbij jij helemaal tot je recht komt. 

Want, net zoals NIM NIM was, ben jij jij. En nee, jij bent geen aap, dat snap ik ook wel. Maar je bent wel uniek. Een persoon met je eigen kwaliteiten, je eigen ervaringen, je eigen normen en waarden en je eigen persoonlijkheid.

Je neemt jezelf altijd mee, welke technieken je ook aangeleerd hebt.

Jij bent de presentator, de spreker, de gesprekspartner.

Jij bent degene die ervoor zorgt dat mensen geboeid zijn en luisteren. Niet de technieken, die zijn alleen maar een hulpmiddel. 

En als we met zijn allen de technieken belangrijker maken dan de spreker, worden we voor we het weten een aap die geleerd heeft wat aan gebarentaal te doen. 🙂

De behoefte aan tips en technieken versus authentiek en echt zijn.

Het bijzondere is dat we een enorme behoefte aan authenticiteit en echtheid hebben.

En tegelijkertijd zijn we hongerig naar tips. Zogenaamde “5 steps to heaven” tips.

Het internet staat boordevol met artikelen die heten:

  • In 5 stappen naar een goede presentatie
  • Als je deze 10 valkuilen vermijd, wordt je presentatie TOP
  • Zichtbaarheid in 7 stappen
  • Etc….

 

Maar alles begint bij ontdekken wie jij bent en waar jouw natuurlijke kracht ligt als spreker. Wat jouw natuurlijk stijl is.

Zijn zulke artikelen dan waardeloos? 

Nee, zeker niet.

Ikzelf lees deze documenten maar al te graag. En, soms schrijf ik zelf ook een artikel met tips. Nogmaals, tips en truc’s kunnen echt helpend zijn.

Maar……. niet elke tip past bij jou. Om voordeel te kunnen halen uit alle tips die voorbijkomen, kun je bij elk artikel bedenken:

  • Passen deze tips bij mij?
  • Wat kan ik hiervan gebruiken?
  • Wat laat ik liggen?
  • Hoe kan ik dit inzetten?
  • Hoe kan ik mijn presentatie hiermee verbeteren? Blijf ik dan nog trouw aan mezelf?
  • Etc…

Wil jij leren hoe je meer zichtbaar kunt zijn op jouw eigen manier? 

Door zowel tips te krijgen als op onderzoek uit te gaan naar jezelf? Houd dan deze nieuwsbrief in de gaten. Binnenkort lanceer ik mijn gratis online training Het échte geheim van zichtbaar worden, blijven en herinnerd worden.

Als je de documentaire nog wilt bekijken, dat kan op www.uitzendinggemist.nl. En zoek op Project NIM.

 

 

 

 

Comments are closed