Blog

Kies jij voor je angst? Of toch niet?

Angst is iets vreemds. Ik kan er over meepraten.
Op de een of andere manier ben ik bang voor hagedissen. Nu woont mijn broer op Curacao, en daar zijn er genoeg. En ook die ene grote, waar ik echt bang voor ben, de leguaan.

Ik kan niet echt uitleggen waarom. Het is de manier waarop ze lopen, hoe ze eruit zien en de onverwachte momenten waarop je ze ziet. Zoiets.

Als ik videoportretten maak van mensen, merk ik ook vaak angst.
Angst voor de camera, angst om niet goed over te komen, etcetera. Bijna alle mensen die het niet gewend zijn om op video opgenomen te worden zijn onzeker en vinden het spannend.

Mijn werkwijze bij het maken van een videoportret is als volgt:
Ik ga met jou in gesprek en het gesprek duurt precies zo lang als dat wij samen nodig hebben om precies de kern van jouw bedrijf weer te kunnen geven. Zo kom je heel natuurlijk over. Je leert geen teksten uit je hoofd. Wat de kijker ziet zijn delen uit ons gesprek waarbij ik er in de montage voor zorg dat de kern uit jouw verhaal te zien is.

Als je precies wilt weten hoe dat gaat, kun je kijken op mijn website.

Toen ik afgelopen week op Curacao was, moest ik aan de angst en spanning van mijn klanten denken. Want, ja ik ben ze weer tegengekomen, die leguanen. En, ik heb ook alle clichés weer gehoord over mijn angst. Goed en lief bedoeld van iedereen, maar mijn angst verdwijnt er niet van.

Je hoeft niet bang te zijn.

Eén van de grootste clichés die ik te horen krijg is: “hoe kan dat nou, dat je bang bent? Die beesten doen niets. Ze zijn banger voor jou dan jij voor hen.” En in mijn hoofd snap ik dat ook. Ik weet dat het zo is. Maar dat betekent niet dat mijn angst weg is. En als ik er één zie, voel ik toch die angst even opkomen.

En weet je, zo is het ook met die camera. Ik kan wel zeggen dat je niet onzeker hoeft te zijn, maar wat ik heb geleerd is: als er spanning is, is er spanning. Wat ik wel merk aan mijn klanten is dat ze zich heel snel op hun gemak voelen. Wil je precies weten wat ze zeggen hierover? Bekijk dat gerust op mijn website.

Kun je je angst ontwijken?

Natuurlijk kan dat. Ik kan ervoor kiezen om niet naar gebieden te gaan waar leguanen en/of andere hagedissen zijn. Voor mij betekent dat, dat ik dan mijn broer niet kan bezoeken. Verder houd ik erg van reizen. En om nu alleen naar landen te gaan waar geen hagedisachtigen zijn, gaat me echt te ver. Dus ik laat mijn liefde voor reizen niet overheersen door mijn angst.

Zo is het ook met video. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om geen video op je website te zetten. Dan hoef je niet voor die camera.
Echter, als je de voordelen van video ziet, en jezelf graag wilt laten zien, dan heb je de keus: laat je de wens om een video van jezelf te hebben schieten, omdat je het spannend vindt? Of ga je er toch voor?

Het voordeel van een videoportret laten maken is dat ik je alles uit handen neem. Van alle videoportretten die je op mijn website ziet, zijn de gesprekken in één take opgenomen. Aan 1 van de geïnterviewden werd achteraf gevraagd: “heb je de teksten zelf bedacht?” Nee dus. Alles is in het gesprek met mij opgenomen. Over de voorbereiding hoef je dus in elk geval géén spanning te hebben. Want jezelf voorbereiden en teksten bedenken hoeft dus niet.

Jezelf overwinnen

Als ik terug kom uit een land met “enge hagedissen” vertel ik nooit over die 5 leguanen die ik ben tegen gekomen. Ik vertel mensen over het prachtige landschap, de mooie ontmoetingen die ik heb gehad en dat ik zo lekker heb gegeten.

Zo werkt angst dus blijkbaar ook. Het is er, je voelt het, maar daarna is het geen issue meer. Omdat het voorbij is. Omdat je geniet van wat er op dat moment is. De mooie herinneringen.

Dat hoor ik ook terug van mijn klanten. Ze genieten van hun eigen videoportret. Ze zijn blij met het resultaat. En, dat krijgen ze ook terug van anderen. En dat moment van spanning op het moment dat ze de camera hebben gezien? Dat staat in geen verhouding tot hun blijdschap. Mooi om te zien, elke keer weer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.