Blog

Een Rad van Gesprek. Wat is dat nu weer?

Al een tijdje had ik het idee, maar nu is het er dan van gekomen. De straat op om korte gesprekken te voeren met mensen die ik helemaal niet ken.

Misschien herken je het wel. Je ontmoet iemand en er is even een kort moment van gesprek. Van échte aandacht. Van een fijne ontmoeting. Dat kan zijn op een feestje, maar ook zomaar in een winkel bijvoorbeeld.

Soms heb je het met een kort gesprekje, soms kan een moment van oogcontact al écht contact opleveren.

Het leek mij mooi om eens uit te proberen wat er gebeurt als ik gewoon op straat, mensen zou vragen even een gesprekje met me te voeren. En het leek me wel handig als ik dan van tevoren wat gespreksonderwerpen zou bedenken. En, oh ja, misschien ook leuk om er een soort “Rad van Fortuin” bij te maken waar al die onderwerpen dan op staan.

En zo werd een vaag idee ineens iets wat veel meer voorbereiding nodig had dan ik van tevoren had kunnen bedenken.

Met een Rad van Gesprek op pad.

Tjonge jonge, dat was wat. Stiekem vond ik het best spannend. Ik dacht die ochtend nog: “ik sta liever voor een groep van 500 man, dan zomaar vreemde mensen op straat aanspreken.” “Misschien vinden mensen dat wel heel raar.”

En wat bleek?

Heel veel mensen wilden wel meedoen. Uiteindelijk heb ik er maar anderhalf uur gestaan met mijn Rad van Gesprek, want het was heel, heel erg koud. (vooral voor mijn cameraman, die had bijna bevroren vingers). Maar in dat anderhalf uur heeft zeker 65% van de mensen die ik aansprak even met mij gepraat. Notabene over één van de gevoelens die op het rad stonden. Met andere woorden: mensen vinden dat helemaal niet vreemd. We vinden het juist fijn om zomaar even een mooie ontmoeting te hebben en te kunnen vertellen wat je bezighoudt. Ergens had ik dat al verwacht, want: hoe fijn is het als er iemand naar jou luistert? Als je even helemaal gezien wordt?

Adrenaline!

Ik vond het heel spannend, maar wat was het leuk om te doen. de hele dag heb ik nog nagenoten. Ik weet nu al dat ik vaker op pad ga met mijn Rad van Gesprek. Misschien kom ik je wel eens tegen! 🙂

Vorig jaar heb ik eens op een evenement interviews afgenomen van deelnemers en toen liep dat al super goed, maar ik weet nu helemaal zeker dat dit format fantastisch zou werken op evenementen. Met mensen in gesprek. Deelnemers uit de zaal bijvoorbeeld. Met woorden die ik (met een opdrachtgever) van tevoren bedenk en die heel erg van toepassing zijn op dat evenement.

Mocht je willen weten wat daar de mogelijkheden van zijn, bel of mail me gerust! (oh ja, en ik kan natuurlijk ook komen zonder het Rad van Gesprek mee te nemen, wat jij wil) Kijk in elk geval alvast eens op mijn website daarover. 

Van de ontmoetingen op straat heb ik een korte compilatie op video gemaakt, die kun je hier zien. Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. Laat je het weten?

 

One Comment

  • Karin Verheij

    juni 4, 2016 at 2:52 pm

    Wat een leuk idee zo’n rad van gesprek, Margreet!
    Je verhaal is ook heel herkenbaar. Als vrijwilliger voor ons wijkmagazine interview ik ook regelmatig mensen op straat. Korte gesprekjes over waar mensen mee bezig zijn. Dat blijft spannend, hoewel mensen het nooit raar vinden, soms weleens nee zeggen, maar als ze ja zeggen zijn de gesprekken altijd leuk en interessant. Verbazingwekkend hoe vaak er ‘echt contact is’ en wat mensen vertellen aan een volslagen onbekende. Zo bijzonder om te ervaren.
    Succes en veel plezier met je rad!

Comments are closed