Blog

Een netwerkbijeenkomst…. Bleeehhhhh!

Heb jij ook een hekel aan netwerkbijeenkomsten? Dan ben je niet de enige.

Events, nieuwjaarsrecepties, ontbijtclubs, open coffees, businessclubs. De lijst van plekken waar je als zelfstandig ondernemer kunt netwerken lijkt oneindig. In de uitnodiging wordt het er ook altijd bij gezet: je hebt de mogelijkheid om te netwerken met allerlei interessante mensen die voor jouw business belangrijk (kunnen) zijn.

Zoek je op internet op het woord ‘netwerken’  dan komen er oneindig veel tips over hoe je dat zou moeten doen. En – waar iedereen het over eens lijkt te zijn – je leest er vooral hoe belangrijk het is om te netwerken.

Interessant genoeg hoor ik van vrijwel al mijn klanten dat ze zo’n hekel aan netwerkbijeenkomsten hebben. Ze houden er niet van om met zichzelf leuren. Ze willen zichzelf niet op de borst slaan. Want dat is het gevoel dat we bij netwerken hebben: je moet jezelf verkopen.

Toch slepen de meeste ondernemers zichzelf regelmatig naar netwerkbijeenkomsten. Want je wilt toch klanten?

Onlangs deed ik een grote opruimactie in mijn kantoor. Daarbij ging ik ook de mapjes die vol zaten met visitekaartjes eens door. Wat bleek: van een groot deel van de kaartjes die ik bekeek dacht ik: “Wie was dat ook alweer?”

Terwijl de kaartjes door mijn handen gingen, bedacht ik me dat anderen dat waarschijnlijk ook met mijn kaartjes hadden. Dat ze zich mij misschien ook niet meer herinneren.

Heeft netwerken dan wel zin?

Weet je wat het is met netwerken? Door de tijd heen hebben we geleerd en ons laten aanpraten dat netwerken is:

 • Jezelf goed verkopen
 • Je marketingboodschap scherp hebben
 • Goed voor de dag komen
 • Er goed uitzien
 • Klanten scoren
 • Vervolgafspraken eruit halen

Hierdoor zijn we naar mijn mening het allerbelangrijkste uit het oog verloren! Je wordt pas herinnerd als jij en je gesprekspartner elkaar écht hebben gezien. Met andere woorden: als er een ontmoeting heeft plaatsgevonden.

Als jij eens nadenkt over de netwerkbijeenkomsten waar je bent geweest, wie herinner jij je dan het beste? Precies! Dat is iemand waarmee je een mooie ontmoeting had. Iemand met wie jij een écht gesprek hebt gehad.

Nu ik dat begrijp ga ik anders naar een netwerkbijeenkomst. Ik ga niet meer in de “verkoopmodus” ik ga in de “ontmoetmodus”. Ik ga er met een compleet andere mindset heen, namelijk: “ik ben benieuwd wie ik ga ontmoeten vandaag.”

Ik kan je één ding vertellen: daar kómen mooie ontmoetingen uit! Ik heb sindsdien prachtige gesprekken met mensen die ik voor het eerst ontmoet.

En dat, omdat ik er tegenwoordig heen ga met een nieuwsgierige houding. En weet je wat zo grappig is: hoewel het nooit meer mijn primaire doel is, levert het me meer klanten op dan toen ik nog in de verkoopmodus zat.

Dus ga jij binnenkort naar een netwerkbijeenkomst?

Ga erheen als jezelf. Met oprechte interesse naar de ander. En als je iemand ontmoet, vraag dan niet: “Wat doe je?” Maar vraag eens: “Wat drijft je?” Of: “Wat is het in jouw werk dat jou heel enthousiast maakt?” Vragen en doorvragen.

En als jij dan zelf ook vertelt wat jou enthousiast maakt en wat jou drijft, dan heb je voor je het weet een pracht van een ontmoeting. Grote kans dat je jouw gesprekspartner niet snel meer vergeet. En, hij of zij jou ook niet!

Wat is jouw ervaring met netwerkbijeenkomsten?

Ik ben heel benieuwd of jij jezelf in mijn verhaal  herkent. Heb jij een hekel aan netwerkbijeenkomsten? Of ga jij er juist met plezier heen? Laat het me hieronder weten in een reactie.

Meer tips?

Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

2 Comments

 • Jose

  juni 17, 2014 at 7:19 pm

  Ha Margreet, Ik ben DOL op netwerkbijeenkomsten. En inderdaad; niet alleen om te halen of te verkopen maar vooral voor die ontmoetingen. Het is zaaien, zaaien, zaaien en op een gegeven moment oogsten. Want ja; er zal toch brood op de plank moeten komen 😉

  Reply

  • Margreet Bos

   juli 3, 2014 at 9:08 am

   Ha die Jose!
   Zo ken ik je ook. Als een vrouw die houdt van ontmoetingen. (lang geleden dat wij elkaar ontmoet hebben, trouwens. :-))
   Groeten, Margreet

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.