Blog

Durf jij te dromen?

Afgelopen weken stond in het teken van de schoolexamens. Overal in de stad huizen met vlaggen waarin tassen waren geknoopt.
En, plekken waar de vlag klaarstond, maar waar die niet opgehangen is.

Ik weet het zelf nog goed. Het moment dat ik bij de telefoon zat om te wachten op dat telefoontje. Geslaagd of gezakt. Ik hoorde destijds bij diegenen die slecht nieuws kregen. Gezakt en geen herexamen mogelijk. Dat was echt balen zeg. Gelukkig is het dat jaar erna goed gekomen en heb ik toch mijn diploma in mijn zak mogen steken.

Ik kan me voorstellen dat het de afgelopen weken in veel huishoudens zo is gegaan. Misschien ook wel bij jou. Misschien heb jij ook wel een zoon of dochter die examen heeft gedaan. Als er feest in jullie huis is: van harte gefeliciteerd! En zo niet, het komt goed. Alleen duurt het wat langer.

In gesprek met 2 geslaagde jongeren

Ik sprak met verschillende jongeren die examen deden. En twee van die gesprekken wil ik er graag even uitlichten. Uiteraard waren ze beiden superblij dat ze geslaagd zijn. Er is denk ik heel wat afgefeest. Ik vroeg deze twee jonge mensen wat ze na de zomervakantie gaan doen.

De antwoorden van hen deden mij denken aan wat ik ook veel merk bij mezelf en bij andere ondernemers.

In het gesprek met de eerste jongere werd direct duidelijk dat hij een droom heeft. Een grote droom. Maar dat betekent wel: hard werken, audities doen, toegelaten worden op de opleiding etcetera. Dus niet alleen de examens waren spannend, het traject om toegelaten te worden op de vervolgopleiding had nogal wat voeten in de aarde. Maar de droom, die is duidelijk. Als het nu niet lukt, dan volgend jaar. Of desnoods het jaar erop.

De tweede jongere die ik sprak wist het eigenlijk niet zo goed. Ze was te laat met inschrijven op een vervolgopleiding en bedacht het uiteindelijk toch nog maar te doen. Ik vroeg waar ze zich had ingeschreven. “Ja, ik heb gewoon een opleiding gekozen die me het minst stom lijkt” vertelde ze me. In een stad die me leuk lijkt. Ik vroeg haar naar haar dromen. Ze vertelde me dat haar dromen niet uit zouden komen, omdat ze niet zo heel goed kon leren. En, omdat ze dacht dat het toch niet zou uitkomen.

In welke van de twee jonge mensen herken jij je het meest?

Ikzelf heb heel lang gedacht en geleefd zoals de tweede jongere. Ik had wel dromen, maar durfde er eigenlijk niet vooruit te komen. Omdat ik dacht dat mensen het raar zouden vinden, omdat ik dacht dat ik dat toch niet kon, omdat ik had geleerd blij te zijn met datgene wat ik had.

Natuurlijk hoef je niet als 18-jarige precies te weten wat je gaat doen. Volgens mij is het zelfs uitzonderlijk dat je op die leeftijd al grote dromen hebt en daar helemaal voor gaat. De meeste jonge mensen moeten keuzes maken die ze nog helemaal niet kunnen of willen maken.

Tegelijkertijd zie ik om me heen dat ook mensen van middelbare leeftijd (wat een rot woord) ook het dillemma kennen van: durf ik te dromen?

En hoe zit dat met jou? Durf je te dromen? Durf je na te denken wat je werkelijk zou willen?

 Vaak komen bij dromen ook belemmerende gedachten, zoals:

– Mijn dromen zijn niet realiseerbaar

– Ik ben te oud, te jong hiervoor

– Ik heb de verkeerde opleiding

– Ik heb niet de juiste ervaring

– Ik heb niet voldoende lef

– Ik ben niet zakelijk genoeg

– Waar ik van droom, is veel te groot

– Anderen zullen dit heel raar vinden

– ………………………….

Marinus Knoope zegt in zijn boek “De Creatiespiraal”: Wie denkt dat hij iets niet kan, blijkt uiteindelijk gelijk te krijgen. Jouw belemmerende gedachte, is niet alleen een belemmering in je hoofd, maar zal je uiteindelijk belemmeren je dromen waar te maken.

Ik heb verschillende dromen. En ik heb ook gemerkt dat het uitspreken van je dromen best spannend is. Want je steekt je hoofd boven het maaiveld. En dat betekent dat je zichtbaar wordt. En als je zichtbaar wordt, dan gaat iedereen er ook wat van vinden. En misschien krijg je wel kritiek.

Ik heb gemerkt dat het ook een andere kant heeft. Als je je dromen uitspreekt, krijg je ook aanmoediging, complimenten en je gaat mensen ontmoeten die jouw droom omarmen én je kunnen helpen je dromen te realiseren.

Eén van de dromen die ik heb, is een boek te schrijven. Een boek dat zal gaan over ontmoetingen. Onverwachte ontmoetingen en geplande ontmoetingen. Een boek dat de lezer (misschien jou wel) zal aansporen om mooie, échte ontmoetingen te hebben. Met je klanten, maar ook met andere mensen die je tegenkomt. Een boek waarin jij je meest bijzondere ontmoetingen kunt beschrijven. Een boek waarin ik je help hart-tot-hart ontmoetingen te hebben.

En ik heb inderdaad gedacht: dat kan ik helemaal niet, ik kan niet schrijven, ik heb de concentratie hier niet voor en meer van die gedachten.

Maar ik zeg het nu hier, hardop. Het gaat er komen. En ik zal er hard voor moeten werken, dingen voor moeten laten, maar dat geeft niet. Wanneer het uitkomt? Geen idee, ik zit in de onderzoekfase. Geloof ik erin? Jazeker, anders had ik het nooit gedeeld nu met jou.

En ja, dat is dus ook spannend.

Nog 1 laatste gedachte

Nog even over die twee jongeren die ik sprak naar aanleiding van hun examen. Al eerder heb ik dit eens geschreven, maar het trof me hoezeer dit dus werkt voor zowel jongeren als ouderen.

De jongen met de duidelijke droom, vertelde heel enthousiast over zijn plannen, ideeën en wat hij ging doen. Aan alles kon ik zien dat dit helemaal bij hem paste, dat hij hier helemaal voor gaat. Met passie vertelde hij erover.

Het meisje dat het allemaal nog niet wist, en eigenlijk er niet in geloofde, was duidelijk minder enthousiast. Weinig tot geen passie was er. Aan mezelf merkte ik het ook. Het was lastiger om naar haar te blijven luisteren.

Binnen je bedrijf is het echt belangrijk om te weten wat jouw passie is. Waar je hart sneller van gaat kloppen. Als je dan over je bedrijf vertelt, zul je dit ook uitstralen en luisteren anderen (klanten) veel makkelijker. Omdat je aantrekkelijk bent om naar te luisteren.

Dus of je nu droomt of niet, zorg in elk geval dat je je passie kent. Dat je weet waar je hart sneller van gaat kloppen binnen je bedrijf.Ik zou het leuk vinden als je je dromen met me deelt.

Dat kan op Facebook, via Twitter, in een reactie hieronder of mail of bel me gerust!

Comments are closed